Wågene Purifiner Technology er et sandefjordsfirma med suksesshistorie i internasjonal skipsfart.

Det lille sandefjordsfirmaet Wågene Purifiner Technology AS leverer kort fortalt utstyr til rensing av olje og diesel for skipsfarts- og offshoreinstallasjoner. På industriområdet på Kastet produseres dette produktet som har blitt en stor suksess. Her møter vi Åge S. Wågene som har holdt til her i 30 år. Han er selv maskiningeniør, og startet med trykkluft i 1976. Senere skulle han satse på det som er nå er suksessproduktet.

– Jeg så et mulig marked, forteller han om det som nå er firmaets hovedsatsning.

Åge S. Wågene (til venstre) og John Arne Schrøder viser frem noen av produktene.

Åge S. Wågene (til venstre) og John Arne Schrøder viser frem noen av produktene.

Selskapet har fire ansatte, flere skal det ikke til for å skape produktene firmaet leverer. Komponenter kjøpes eksternt og settes sammen, for deretter å bli testkjørt på huset. Firmaet har i hovedsak norske underleverandører.

Wågene representerer oppfinnsom og nyskapende industri skapt i Norge, hvor nærhet til sjøfart og skipsbygging har lange tradisjoner. Forurensning i hydraulikkolje er partikler og vann, og dette må fjernes for at et hydraulikksystem skal fungere optimalt og for å unngå havarier i ventiler og pumper. Selve oljerenseteknikken består av et bomullsfilter som tar bort alle partikler i oljen ned til 1 til 3 micronstørrelse, og i tillegg foregår en fordampningsprosess i filteret for å fjerne alt vannet i oljen, også når vannet har emulgert i oljen. Ved kontinuerlig bruk av oljevedlikeholdsystemet forlenges levetiden på oljen opp til 10 til 15 ganger. Oljerensesystemet renser oljen til bedre kvalitet enn ny olje.  Brukeren vil dermed spares for store summer. Investeringen har vist seg meget lønnsom. Nå eksporteres dette utstyret til hele verden.

Wågene3

Wågene forteller at da den første prototypen var ferdig, ble han kontaktet av Ugland Group, som ville bestille 16 enheter.

– Jeg ville ikke levere så mange før jeg visste at systemet fungerte, forteller Wågene.

Det skulle snart vise seg at maskinen hans holdt vann, bokstavelig talt. Nå er dette rensesystemet implementert på skip og offshoreinstallasjoner i mange land verden over.

– Bomull fungerer fordi det ikke mettes med vann, sier han.

Samtidig fjernes partikler ned til bittesmå størrelser. Alle olje- og dieselsystemer til sjøs er utsatt for vann i systemet. Dermed blir yteevnen redusert. Ved å installere Purifiner, kan man holde driftskostnader nede og øke effektiviteten.

– Shipping var en ny bransje jeg måtte lære meg, forteller Åge.

Wågene5

De største kundene hans er nå amerikanske og franske cruiserederier. Wågene Purifiner Technology har inngått samarbeidsavtale med Goltens Worldwide om salg, markedsføring og teknisk support med insatallasjoner. Goltens ble etablert i USA i 1940 , men er opprinnelig norsk. Firmaet har opparbeidet seg et solid navn innen marine og offshore. I tillegg holder de lager i 15 land via sine 23 selskaper. Dermed er oljerenseutstyret tilgjengelig over hele verden.

Markedsføring og salg

Wågene Purifiner Technology AS har som nevnt nylig inngått samarbeidsavtale med Goltens Worldwide om salg, markedsføring og teknisk support. Internasjonalt reklamerer firmaet i 19 land med hjelp av Google AdWords. Det er Findex AS i Sandefjord som styrer denne markedsføringen.

Wågene4

Nyhetsbrev fra Vestfold Online

Det er gratis og helt uforpliktende

I agree to have my personal information transfered to AWeber ( more information )

Vi vil ikke dele din epostadresse med noen, og du kan melde deg ut når du vil.